Problémové léky v kardiologii

cure-1006811_960_720Problamatika léčby.

Nutno si uvědomit, že řada lékových skupin může negativním způsobem ovlivnit nemoci srdce a cév. Některé léky mohou přímo negativně, nepříznivě působit na srdce, cévy, na dané konkrétní onemocnění, nebo působí nepříznivě tím, že zeslabují až někdy ruší, nebo naopak zesilují účinek léků předepsaných na dané srdeční onemocnění. Takže z toho plyne, že některé léky mohou poškozovat srdce a oběhový aparát přímo, a nebo je ten jejich škodlivý účinek zprostředkován tím, že třeba ruší nebo naopak zesilují účinek léků např. na tlak, na snížení cholesterolu, na ředění krve, na posílení srdce atd. Tím může býti ohroženo zdraví pacienta. Proto, tak jako u všech lékařů, tak i u internisty, kardiologa nutno hlásit veškeré léky, nemoci, s kterými se léčíte u jiných lékařů a i u nich zase hlásit, že se léčíte se srdcem, že užíváte léky na tlak, na srdce atd., aby i tito lékaři potom volili takové léky, které jsou vhodnějšími např. při chorobách srdce, při vysokém tlaku, při cukrovce, obezitě atd. Jako je tomu např. při výběru léků na léčbu depresivních nebo úzkostných stavů vzhledem k tomu, že u některých těchto léků je prokázán nepříznivý vliv na hodnoty krevního tlaku, mohou zvyšovat hladiny tuků v krvi,vést k nárůstu hmotnosti a tím třeba i zhoršovat kompenzaci cukrovky, případně některé tyto léky mohou i vyvolávat srdeční arytmie atd. A proto pokud dotyčný pacient má tyto nemoci, tyto zdravotní problémy, musí se k tomuto při výběru léků přihlédnout. Dále např. některá antibiotika se nemají užívat společně s léky na snížení hladiny tuků v krvi s tzv. statiny, nebo jsou některá antibiotika méně vhodná při současném užívání warfarinu atd. Proto opět zdůrazňuji nutno hlásit léky vámi užívané, nemoci, s kterými jste léčeni u různých lékařů.

Velkým problémem, se kterým se setkávám, jsou zejména léky na bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik /NSA/ některé tyto léky jsou i volně prodejnými, jako je Brufen, Ibalgin, jiné jsou na předpis. Léky na bolest z této skupiny analgetik by neměli užívat zejména pacienti s ICHS, tj. po srdečním infarktu, s anginou pectoris, se srdečním selháním, s anamnézou žaludečního či dvanácterníkového vředu, s astmatem, s poruchou funkce ledvin. A pokud tyto léky užíváte,tak pouze po omezenou dobu po domluvě s lékařem či jako SOS medikaci, ne jako pravidelnou denní medikaci.

Tato tzv.nesteroidní antirevmatika mají hlavně tyto nežádoucí účinky
: zadržují vodu v těle, proto se při jejich užívání mohou objevit otoky dolních končetin, dále tím, že zadržují vodu v těle, mohou zhoršovat stavy, při kterých  se v těle též hromadí voda- 
při selhávání srdce, ledvin, jater, dále mohou zvyšovat krevní tlak, poškozovat ledviny, játra, mohou dráždit sliznici zažívacího traktu, dále  kombinací nesteroidních antirevmatik s léky na ředění krve jako je Anopyrin, Godasal  atd. se zvyšuje riziko vředů v zažívacím traktu, zvyšuje se riziko krvácení do zažívacího traktu, dále nesteroidní antirevmatika /NSA/ mohou blokovat účinek léků na ředění krve – blokovat účinek antiagregancií a tím zvyšovat riziko ucpání tepny se vznikem srdečního infarktu, mozkové příhody atd. Proto u pacientů s onemocněním srdce a periferních tepen jsou tyto léky zakazovány nebo je možno tyto léky užívat po domluvě s lékařem pouze po přechodnou dobu, ne jako trvalou medikaci. 

Užívání těchto analgetik ze skupiny nesteroidních antirevmatik vidím jako nejproblémovější z důvodu toho, že jsou některé i volně dostupnými a z důvodu toho, že jejich užívání se tak rozšířilo, že nejsou velmi často brány jako léky s řadou i závažných nežádoucích účinků.

Další určitou rizikovou skupinou jsou léky předepisované na různé úzkostné, depresivní poruchy. Zejména z důvodu toho, že spotřeba těchto léků poslední dobou neúměrně narůstá. Řada pacientů své  i menší problémy řeší užíváním těchto léků. A užívání těchto léků má svá rizika. Zejména u některých těchto léků hrozí nárůst hmotnosti, mohou vést k vzestupu krevního tlaku, některé naopak krevní tlak mohou snižovat, dále mohou způsobovat vzestup hladin krevních tuků, mohou některé tyto léky vést ke vzniku cukrovky zejména u pacientů, kteří jsou vznikem cukrovky ohroženi, dále některá psychofarmaka mohou i vyvolávat srdeční arytmie atd. A proto při volbě těchto léků musí na toto předepisující lékař myslet. Současně chci zde tímto poukázat na to, že v některých případech lze tyto psychické problémy řešit i jinou, alternativní cestou, např. bylo prokázáno, že pohybová aktivita krom jiné zlepšuje i náladu a to tím, že dochází k vyplavení endorfinů, látek, které mají opiátový účinek. Dále bylo prokázáno, že pacienti s metabolickým syndromem, s obezitou, mají vyšší výskyt depresivních a úzkostných stavů, takže i prevencí a léčbou obezity možno u některých z vás vyřešit nebo i zmírnit projevy těchto duševních poruch.  

Toto je vážené čtenářky a čtenáři vše,co jsem chtěl v krátkosti k této problematice sdělit.